Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на природния газ за юли

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 58,10 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Регулаторът утвърди цената след осъществен разбор на импортираните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за месец юли.

В първичното си заявление публичният снабдител предвижда цена в размер на 58.79 лева./MWh, или понижение с 1,28%, спрямо цената за м. юни. Въз основа на импортираните през днешния ден настоящи данни „ Булгаргаз “ актуализира цената си на 58,10 лева./MWh, което е понижение с 2,43% по отношение на м. юни, или съвсем два пъти по-голямо от плануваното.

В ценовия микс за м. юли е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 89,57 % от потреблението за месеца и имат значимо значение за реализиране на удобна цена на синьото гориво. Като втори източник „ Булгаргаз “ ЕАД е присъединил количества природен газ от ПГХ „ Чирен “. По този метод одобрената от КЕВР цена на синьото гориво е доста по-ниска от цената на ценообразуващия показател ТТF, защото не е обвързана с него. Този фактор е изключително удобен за българските консуматори, поради забележителното покачване на показателя през м. юни.

В одобрената цена на естествения газ са включени: съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. юли - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. юли 2024 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР